Wednesday, April 8, 2009

SECOND DEPUTY PREMIERSHIP FOR THE MCA MY FOOT!

Recently I read in one of the news portals that a lowly Central Committee member from the MCA demanded for a second Deputy Prime Minister’s post for the Chinese. The MCA big wigs of course remained quiet but are ever ready to say that it was his personal view if they are at all pressed. That is their standard answering procedure. They can’t even afford enough Chinese support to win back Bukit Gantang and they are asking for the world! Is this the kind of MERITOCRACY that they’ve been advocating? Fail in your effort but ask for the number two post in the Country? Perhaps they need the post first to win the support from their people. Yeah right! It’s like saying, you give me the Ferarri and I’ll bring in the girls for you. Heck! If you’ve got an ugly face and an obnoxious personality, not even an F50 will bring in the chicks!

My message to the MCA is go back to the drawing board, win back Chinese support for Barisan Nasional, and look at yourselves and your shortcomings before blaming others. If I had the ear of the Prime Minister, I’d ask him to REDUCE THE NUMBER OF MCA SEATS IN THE CABINET AND CANCEL THE MIC SEAT ALTOGETHER UNTIL THEY START PULLING THEIR WEIGHT IN THE BARISAN NASIONAL. THEY ARE BEHAVING LIKE PARASITES IN THE CABINET! AT BEST GIVE THEM CABINET POSTS WITHOUT PORTFOLIOS. I was in Bukit Gantang till voting day. I didn’t see enough Chinese and Indian faces doing their rounds and canvassing for votes, and those who were there to campaign were stupid at it giving the opposition more ammunition to fire us with, like the commissioning of those dancing girls in hot pants in a dinner engagement. First of all, they looked horrifying with their skinny legs and dancing out of tune. Secondly, having the Malay Minister in charge of Islamic Affairs attend, was it a clever move to have those chopsticks dancing in hot-pants? I mean, were the organizers born stupid or did they have to go to school to learn to be stupid? If it wasn’t the Chinese culture then why have it in the first place making it difficult for the UMNO leader to answer to journalists?

Perhaps next time there is a by-election, the MCA should hire pole dancers to “whip” up support from the Chinese with UMNO leaders in attendance, and then ask for the Prime Minister’s position for the party. So much for meritocracy!

28 comments:

cekodokmasin said...

Salam Tuan,
UMNO tidak gagal. Yang gagal ialah parti2 komponen dari MCA, MIC dan PPP. Kekalahan di Bkt. Selambau dan Bkt. Gantang menunjukkan bahawa masyarakat Cina dan India menolak parti kaum yang mewakili mereka dalam BN. Tak nampak kesungguhan oleh MIC dan terutama PPP dalam kempen di kedua2 bukit. UMNO telah menjalankan reformasinya tetapi adakah kedua2 parti berkenaan menjalankan reformasi dalam parti mereka? Statistik mudah, berapa bilangan calon UMNO yang bertanding dan menang dalam PRU12 berbanding dengan calon dari MCA dan MIC. PPP? Letak sesatunya wakil dalam BN pun kalah... Jadi, saya bersetuju bahawa MCA patut bermuhasabah diri dalam perkara ini.

AJR said...

Salam TPJ..MCA ni mmg dah terlebih sudah..mcm dlm PRU12 dia menang bnyk kerusi..org camni kasi hantar balik negeri..z sedar diri..klu boleh kuota jawatan menteri yg di beri di tarik balik..dlm p/raya kecil yg lepas x nampak pun wakil dr MCA..sibuk dgn jawatan..tp bila ada PRK x membantu parti komponen.
DSN kena tegas dan jgn layan politik ugutan MURAHAN ini

TPJ said...

Cekodokmasin dan AJR,

Andaikata Dato Sri Najib adalah anak kepada bapanya, maka beliau akan samada kurangkan jumlah kerusi MCA ataupun kekalkannya tetapi beri mereka kedudukan tanpa berportfolio seperti selepas 1969 di bawah Tun Razak dulu. Biarkan mereka sedar diri dan berusaha untuk mendapatkan sokongan orang Cina sebelum mereka di beri kembali keistimewaan sebagai menteri penting di dalam kabinet.

Untuk Kaum India pula, seharusnya Najib buang Menteri India MIC itu dan lantik Menteri Melayu seorang untuk menjaga hal ehwal orang India dan buktikan bahawa kita boleh buat lebih baik dari MIC yang berkepentingan diri.

Terima kasih diatas pandangan Tuan/Puan berdua.

Boyot said...

well said man. kerusi mau kerje malas, serupa macam cina yg keje kat opis aku

TPJ said...

Boyot! Just telling it like it is man! Their culture has changed for the worse. The new generation aren't as hard working and are spending more than they earn. Their leaders realize this and that's why they are worried.

temasekkid said...

You are right about the cabinet appointment after the '69 debacle. Only the MIC representatives, Sambanthan & Manickavasagam got Ministerial portfolios, only because the indian community than were supporting the alliance party. The MCA was in the cabinet but without portfolios.
Your last few postings are good if not excellent may i say. Honest and straight to the point unlike other umno/bn sympathizers & blogger. If only the umno leadership reads your blog maybe they can save the party & BN. Keep it up.

Anonymous said...

kalau ade kawan setia macam MCA ,kita tak perlu musuh.
Di utara sana, kedai jual gunting dan kedai jual selimut kehabisan brangan jualan.
Aku dengar di selangor lepas pukul 3 hari kamis, semua kedai jual gunting dan jual selimut di selangor akan ade cheep sale, kuetua umu dan EMBEE akan umum Lanjan tiada ADUN.
Sebab Ketua umum dan murshidil am dah test maket, braning dema bguih, bolih laku kat lanjan dan 85 % pengundi.
changkat lobak.
arjuna waspada

Anonymous said...

A friend once told me that;

For UMNO and the Malays to remain relevant in this country,they have to either remain united again or to give in to the demands of the MCA Chinese for the deputy prime minister's post!
MCA, and Gerakan, as far as I am concerned, and together with the DAP, is part of the umbrella party called the CPM.
In case if we are wondering, CPM stands for the Chinese Party of Malaya of which its members are all the Chinese-based parties in Malaya, Sabah and Sarawak. For the CPM, and with the help of the PAP of Singapore, its raison d'etre has always been to ensure the fall of the Malay rule in the country and the destruction of Umno.
After seeing the results of Bukit Selambau and Bukit Gantang and the results of the previous general elections I am convinced. The CPM has succeeded with the plan and especially since the arrival of the Kuomintang (KMT) stragglers into the country, and how they wreaked havoc and mayhem that no body wants to talk about! Rubbish we must talk about it!
Did you know that for 14 days after Japanese surrendered, the KMT or the Bintang Tiga as the Malays known them to be, went on a brutal ethnic cleansing of Malays whom they considered as very pro-Japanese. The CPM tried to take control of Malaya and the British spoilt their plan!
While the Malays have appeared to be united as shown by the results of the two by-elections, BN could have won on both seats had the MCA and Gerakan voters went to the BN.
It appears these Chinese voters have been "informed" or forced to go against what they have always perceived to be Umno dominance.
The way I see it the Malay voters have always been manipulated and tricked by the CPM, in this case it is either the DAP the MCA or the Gerakan, into thinking Umno i.e the BN factor is a negative factor that has never been looking sincerely after the interest of the non-Malays and being convinced their act of supporting the government as un-Islamic.
I do not know what it takes to unite the Malays, but something drastic has to be done before this country, once called the Persekutuan Tanah Melayu, from being totally controlled by the CPM, and once if it happens, like Penang, the Malays will forever lose control of their own house.
Enough already man! Pada hemat saya Melayu sudah menjadi bangsa yang senang di tipu helah!

masih waras lagi said...

Tadi saya menonton berita di NTV7 dan muncullah Presiden MCA ingin meminta kepada PM agar kuota untuk Menteri dan Timbalan Menteri untuk MCA dikekalkan.

Meraka tak sedarkah yang mereka tak deliver sejak dari PRU yang ke12.Orang India pun malas nak undi BN kerana Sami Vellu masih di atas.

Bagi UMNO pula tak habis2 saya dengar perkataan 'reform'
Jadi apa yang sebenarnya rakyat mahu? Sebenarnya ia hanya satu perkataan yang dicipta untuk 'memperbodohkan Melayu' dan satu lagi 'tipu helah' kepada Melayu untuk terus berasa bersalah dan tidak sempurna.

Perkataan ini popular sejak PAKLAH memerintah kerana dialah yang lari dari landasan lama dan landasan asal, PAKLAH yang merubah segala perkara yang cantik di dalam UMNO kepada sesuatu yang jelik kepada UMNO kerana PAKLAH yang berubah menjadi penggadai maruah bangsa dan negara kepada negara asing dan menjadi pemimpin yang terlampau mengutamakan anak menantu dari rakyat dan negara.

Kelemahan paklah ini digunakan oleh musuh tradisi untuk menambah kekuatan dan memasukkan bibit2 kebencian.

UMNO tidak perlu gelabah dengan kehendak slogan 'perubahan' kerana dia hanya perlu kembali kepada landasan asal seperti yang ditinggalkan Mahathir kerana di zaman Mahathir satu perkataan 'UMNO perlu berubah' langsung tidak ujud sebenarnya walaupun ada kelemahan di sana sini.

Pembangkang juga bukanlah berubah dengan sendiri menjadi kuat sebaliknya kuat kerana paklah lemah. Pembangkang masih ditakok lama dengan tuntutan perkauman dan masih ditakok yang sama sekarang tetapi sekali lagi menggunakan helah dan tipu daya dan membonekakan PKR dan PAS.

UMNO perlu kembali ke landasan asal sebelum era paklah dan menjadi tanggungjawab MIC dan MCA serta Gerakan untuk mengembalikan sokongan ahli dan rakyat kepada mereka.

Kekalahan BN di dua bukit adalah kekalahan kepada MIC, MCA dan Gerakan.

UMNO kini mulai menang dengan undi Melayu kembali semula menyokong UMNO/BN.

Confident Chinese said...

Wake up, Old Bird
Dear Patriot or whatever,
Some writing by you sir

Here's the result of last 5 by-elections, PR 4, BN 1. The result says every thing. Even Malays of Persekutuan Tanah Melayu gave no support to UMNO and Najib. Chinese are not begging for DPM post. It's readily available if PR takes power. Cheers!

Puzzled Malay said...

I must say that I;m starting to like your writing Mr Patriot..


The Malays would be as trusting as they had always been. And they thought that everybody would be as nice as they are.

I am sorry they still failed to see what's coming. I wonder if it ever crossed their mind, would they other side(the Chinese) be willing to do the same sacrifice the Malays did? Would they be as accomodating and as tidak apa if this land was Persekutuan Tanah Bukan Melayu?

I am not being a racist. They are. In my course of doing business, socializing and interacting, I know well how my race was actually being looked at. If the liberal malays thought that they are being considered as equal business partner, equally intelligent and equally human - well you are just dead wrong. Plain stupid. Euphoric. Its time to burst your bubbles because to them, you are just opportunities; doors to better things. Forget all the promises, the good words, the praises, the wine and the hospitality because you are just a one night stand.
Don't ever think that you mean anything when the pie is in their hands and opportunities on their sides. Sharing? Share yours but not mine.

I made that up? I am sorry if you liberal malays think so. You probably spent too much time listening to Anwar and his masyarakat madani and read your books on freedom and equality and bought then wholesale. May be its time to go to the real world, real malaysia, real life and you'll see what you are about to lose.

You owe it to your children.

Of course, I'll be looked at as the less intelligent ones for saying that.

melayu Muda said...

Dear TPJ,

Sekarang ni undi org Melayu macam dah tak penting walaupun pengundi Melayu masih ramai yang mengundi BN(UMNO) lebih kurang 55 ke 75% bergantung kepada kawasan.

Semua parti berebut-rebut nak dapatkan undi Cina dan India(selit jugaklah,kang tak selit kecik hati pulak) atas kira-kira yang mudah..

Jika dapat undi solid dari Cina dan India kemudian dapat 35% dari orang Melayu(yang hati dah tegar dan keras yang anti UMNO)senang2 aje untuk menang kerusi.Senang kan TPJ

Saya berpendapat kerajaan perlu menjadikan statistik tu the other way round.After all selama ni pun undi orang2 Melayu banyak membantu dalam pilihanraya termasuklah untuk kemenangan calon2 dari MCA..

Kalau dapat naikkan undi Melayu ke tahap 80%,rasanya dengan mudah kita dapat menang banyak kawasan.

Rapatkanlah diri dengan pengundi2 Melayu terutamanya golongan muda.Lupakanlah Cina2 yang sombong dan tak megenang budi tu.
Letakkan calon UMNO di kawasan majoriti Melayu.
Kenapa tidak jaga betul2 pengundi2 Melayu seperti
1)beri biasiswa instead of pinjaman
2)peruntukan untuk sekolah kebangsaan ditambah dan duit tu salurkan betul2 kerana banyak cerita yang didengar mengatakan peruntukan untuk sekolah kebangsaan ni macam takda.Kalau nak buat apa2 aktiviti kena guna duit guru atau guru besar cari duit sendiri.Apa ni..Then saya selalu dengar di berita kerajaan beri begitu banyak peruntukan untuk sekolah Cina dan Tamil
3)no more new Chinese and tamil school.Cukuplah dgn apa yang ada
4)Just say no to 2nd DPM for MCA once and for all.
5)dekatkan diri dengan masyarakat dan golongan muda melalui Facebook atau tweet.
6)permudahkan pinjaman perniagaan untuk usahawan Bumiputera
7)UMNO asyik nak kutuk DAP tentang Chinese supremacy but at the same time bagi macam2 kat MCA/MIC dan toke2 Cina/India seperti Vincent Tan,Francis Yeoh dan Ananda Krishnan.Tu sebabnya bila keluar senarai individu2 terkaya,Melayu yang sangkut cuma Mokhtar Al-Bukhari

Fikir-fikirkan

Saya masih muda dan rasional.Saya cuma risaukan nasib anak2 saya di masa akan datang..

Anonymous said...

Assalamualaikum TPJ,

Saya rasa terpanggil kali ini untuk meninggalkan komen di blog TPJ

Nak buat macammana TPJ. Dah orang taknak! Bagi yang masih menyokong dan boleh merasa akan kemungkinannya, pertahankanlah setiap inci Tanah Melayu ini dari dijajah semula.
Kerana apabila ia sudah terlepas ke tangan mereka, hanya kekuatan bangsa yang ingin merdeka sahaja yang dapat membebaskannya. Tapi ketika itu mungkin sudah terlambat.

Semuga Allah menyelamatkan negara yang amat kucintai ini

(Tanpa kusangaka air mata ini sedang berderai tika aku menaip komen untuk TPJ)

Apalah nasib anak-anakku

Anonymous said...

Salam kepada saudara Patriot yang saya hormati,

Kalau saudara ikhlas kepada penyatuan Melayu dan mahukan lebih banyak orang2 melayu merapati UMNO, sila jawab soalan di bawah kerana apa yang saya senaraikan ini antara punca2 kenapa orang Melayu pun rasa UMNO tunduk kepada MCA

(1) kenapa Umno kecoh apabila kerajaan Pakatan Perak memberi hak milik tanah kepada penduduk dhaif yang sudah 70 tahun mendiami penempatan tersebut? Saya telah menyelidik isu tersebut, dan separuh dari penerima geran tanah 999 tahun tersebut ialah orang Melayu juga.

(2) Kenapa Umno tidak marah apabila kerajaan Umno memberi hak milik seluruh tanah pulau Pangkor Laut kepada Tan Sri Francis Yeoh?

(3) Kenapa Umno tidak marah apabila kerajaan Umno memberi hak milik Bukit Tinggi kepada Tan Sri Vincent Tan?

(4) Kenapa Umno tidak marah apabila kerajaan Umno memberi hak milik sebuah pulau percutian di Terengganu kepada Tan Sri Vincent Tan?

Saya harap saudara siarkan soalan saya ini jika saudara benar-benar peka kepada isu orang Melayu.
Saya telah melihat senarai individu-individu billionaire terkaya di Asia Timur dan kebanyakan mereka adalah usahawan Cina di Malaysia. Singapura (yang dikatakan pro-Cina dan anti-Melayu) pun tidak mencipta billionaire melalui hakmilik nasional monopoli gula(Robert Kuok), sattelite TV(Ananda Krishnan). Adakah Lee Kuan Yew menyerahkan mana-mana bukit atau pulau di Singapura kepada mana-mana taukey Cina seperti Umno lakukan di Malaysia?

Jalan penyelesaian ialah membuang budaya jahat dalam pemerintahan. Kalaupun terdapat individu jahat, tetapi jika doktrin pengasingan kuasa dihormati, kemusnahan boleh dibendung.
Umno telah merosakkan check-and-balance system ini...

Kita boleh menyalahkan MCA dan MIC kerana tidak membuat kerja tatapi UMNO pun kena cermin juga diri sendiri

April 08, 2009 10:52 AM

TPJ said...

Salam and Greetings. I apologize for the delay in responding as I was tied up with the nation's developments lately. I will reply to each asap.

Maaf kerana terlewat dalam menjawab komen2 Sdr/Sdri. Insha'Allah akan di sempurnakan secepat mungkin.

Terima kasih and thank you.

TPJ said...

Temasekkid.

Thank you for the compliments. You know the history well. Perhaps you might visit us more regularly and give us some more tips from the past. Our forefathers were great people having stood their ground with the British. Today's predicament is nothing compared to what they had to go through to afford us Independence.

Thank you for pooping by.

TPJ said...

Arjunawaspada,
Betul, kita kena berwaspada. Khairy Jamaluddin kena main peranan yang baik untuk menjaga benteng UMNO selaku Ketua Pemuda, kalau dia bertabiat macam yang dahulu, maka kita ikut sahaja pandangan Tengku Ahmad Rithaudeen untuk bubarkan sahaja sayap ini dan kekalkan Wanita dan puteri sahaja.

Khairy Jamaluddin bertanding untuk menjadi Ketua Pemuda, bukan untuk Menteri. Dari itu beliau tidak boleh berasa kecewa tetapi harus bertekad untuk mempertahankan kedudukan dan prinsip2 UMNO apabila diancam oelh musuh2 dalam selimut.

TPJ said...

Anonymous 12:46 am

Brilliant analysis on the Chinese vis-a-vis Malay situation.
CPM! I will remember if it is brought up in the future that it came from one of my contributors in here.

You have given me an idea to propose to the new Information Minister to do either a documentary or a real movie on the two week rule under the Kuomintang.

We need to realize the behaviour pattern of these people in order avoid a future catastrophy caused by the break-up and disunity of the Malays. Anwar is the top agent in this department and will be neutralized in the next few months.

UMNO too needs to stop being too accommodating and I think judging by Najib's Cabinet sworn in this morning and his speech yesterday, everyone will have to pull their weight from now on. There will be no more free bus rides in the Cabinet after this.

TPJ said...

Masih Waras Lagi

Benar, jika ahli UMNO, MCA, GERAKAN, MIC sahaja berdaftar untuk mengundi dan mereka mengundi BN, tidak ada sebab mengapa kita di titik di Semenanjung. Jika tidak kerana Sabah dan Sarawak, kerjaan persekutuan sudah menjadi milik pembangkang.

Orang Melayu sudah mula kembali kepada UMNO. Orang Cina termasuk dari MCA tidak akan kembali kepada BN kerana mereka telah diberi angin syurga oleh Pakatan. Jika kita orang Cina juga, sudah tentu kita undi pembangkang yang lebih banyak bagi hak yang bukan bukan kepada kita. Maka sekarang ini, tanggungjawab kena dipikul oleh MCA, GERAKAN dan MIC untuk memenang kembali undi CIna dan India dan jika mereka gagal, ada kaedah lain yang akan diambil oleh Najib. Tidak boleh saya huraikannya disini.

TPJ said...

Confident Chinese, Greetings.

I don't know where you plucked the figures from by saying that the Malays in Tanah Melayu Persekutuan gave no support to Najib. On the contrary, the Malay votes in the by elections increased considerably. They were the Chinese votes that betrayed the Barisan Nasional and I am not blaming them because they have been given a right that is out of this world which wouldn't see the light of day under this administration.

So even if it doesn't materialize, the effort of the opposition was at least there for the Chinese and they are appreciative for that to Pakatan.

Secondly, I didn't blame the Chinese per se, but I'm blaming the great pretender in the Barisan Coalition which is the MCA. They pretend to be with us but in actual fact, if they are true Chinamen, of course they would want to support the idea promoted by the opposition which benefits thier people even though it's far fetched! I'm just asking them to decide on to either stick with us with full conviction and be a senior partner or get the hell out of the Coalition and play second fiddle to the DAP in PAKATAN.

I'm attacking the party, while you are making it a racial issue, and I'll be damned if I back down as a Malay thinking that I'm the racist when in actual fact you are.

Yes, the DPM's post is readily available if Pakatan wins the Government, but it ain't gonna be MCA in that chair will it? My question is, are they that unselfish that they are willing to betray BN just to have a DAP Chinaman as DPM? Not quite a no-brainer is it?

TPJ said...

Puzzled Malay,

Thank you for your kind words.

Actually the so called liberal Malays are the ones who are not intelligent. They want to sound intelligent by taking the middle road and asking us to stand up for ourselves instead of using "crutches" while they become the mouthpiece for the non Malays and earn income from their companies.

They are nothing to shout about since we have such people leading UMNO today, only they don't speak up against our principles, they just refrain from defending it. One such person has even declared that his best friend is a Chinese and can walk in and out of his residence at anytime of the day or night. Would you think this chap will uphold the Principles of UMNO when the Malays are being attacked? I think not!

TPJ said...

Melayu Muda,

Terima kasih diatas pandangan saudara yang amat tepat itu.

Satu-satu dari "beratus-ratus" kesilapan yang dibuat oleh pentadbiran Abdullah Badawi adalah banyak bercakap sebelum buat dan kemudian dibicarakan umum sebelum membatalkan rancangan tersebut. Ianya seolah-olah macam bercerai sebelum kahwin.

Tentang perkara-perkara yang disebutkan oleh Melayu Muda itu sememangya tidak dapat dinafikan. Sekarang sepatutnya kita tidak perlu untuk mengishtiharkan segala polisi kita. Sekarang kita buat sahaja tanpa apa-apa pengumuman. Jika ia dibicarakan secara umum, banyak yang akan menentangnya termasuk pengkhianat-pengkhianat bangsa yang kononnya berpandangan "liberal".

TPJ said...

Anonymous 11.47,

Hanya sebuah dokumentari tentang sebab-sebab tercetusnya Mei 13 1969dan Bintang Tiga sahaja yang akan dapat menyedarkan bangsa Melayu akan tabiat mereka jika berkuasa. Mungkin barulah kita semua mula sedar, berwaspada dan bersatu kembali. Insha'Allah.

TPJ said...

Anonymous 10.52,

Jawaban kepada soalan-soalan Saudara itu.

1. Ini bukannya soalan tentang Melayu atau Cina yang mendapat tanah itu. Masalahnya, ini adalah untuk 999 tahun. Saudara, jika saudara di beri tanah ini untuk selama itu, bererti 16 generasi lamanya. Bolehkah Saudara terfikir berapa lamakah 16 generasi itu? Cicit saudara punya cicit punya cicit punya cicit pun masih belum habis lagi masanya.

Apakah Saudara sedar dengan semakin bertambahnya rakyat kita, kemungkinan besar kawasan itu perlu di majukan dimasa-masa akan datang?

Jika sebuah kereta baru dihadiahkan kepada saudara tetapi saudara diwajibkan memakainya sehingga ke akhir hayat saudara, tanpa menukarnya walaupun saudara mampu, mahukah Saudara berbuat demikian? Samalah dengan situasi ini, kerajaan tidak mahu terpaksa tersekat dengan kumpulan ini sampai kiamat sedangkan ada kemungkinan besar dalam tiga generasi lagi ada pembangunan yang boleh dibuat disitu.

Jawaban kepada nombor 2,3 & 4.

Saudara,adakah Francis Yeoh dan Vincent Tan mendapat tanah-tanah itu selama 999 tahun? TIDAK. Oleh yang demikian, UMNO tidak begitu menentangnya kerana mereka membayar cukai yang tinggi dan membawa hasil dari pelancong-pelancong asing sementara sebaik sahaja lease nya tamat, tanah itu kepunyaan kerajaan kembali. Perlu di ingat, jika freehold pun ada juga had nya yang tertentu dan tidak bererti ianya sampai 16 generasi.

Tentang Lee Kuan Yew, beliau tidak perlu hendak memberi semuanya itu kepada Cina lain kerana anak beranak dia telah monopolinya semua.

1. Anaknya Perdana Menteri.

2. Anak seorang lagi hingga baru-baru ini mengetuai Singapore Telecommunications (Singtel) yang ada saham dalam Telekom Malaysia dengan ehsan Perdana Menteri yang tidak berapa peka dengan ekonomi, Pak Lah.

3. Menantunya, isteri kepada Perdana Menteri sekarang sehingga baru-baru ini telah mengetuai syarikat Temasek Holdings yg mempunya beratus-ratus Billion Dollar Singapore untuk dikerjakan.

4. Syarikat isterinya(seorang peguam) pula, telah dikatakan menjadi syarikat guaman yang mendraftkan semua perjanjian-perjanjian diantara pembeli dengan kerajaan diatas hartanah/flat kepunyaan kerajaan Singapura.

Saudara, sudah tidak ada ruang lagi untuk Cina lain di Singapura (satu titik merah kecil sahaja di peta dunia) untuk diberi peluang seperti mana Malaysia memberi peluang untuk bangsa Cinanya disini. Buat apa untuk Lee Kuan Yew menyerahkan bukit2 apabila semua yang lemak2 dikuasai oleh kaum kerabatnya sendiri umpamanya? Dalam situasi yang demikian, adakah Saudara fikir bahawa beliau akan mengisytiharkan kekayaanya dikhalayak ramai seperti di Forbes?

Kita tidak ada budaya jahat kepada rakyat didalam UMNO. Sebelum Anwar dikeluarkan oleh sahabat baiknya Dollah Badawi, orang Melayu dengan Cina dan orang Melayu dengan Melayu itu sendiri didalam negara kita hidup aman dan tenteram. Setelah pengkhianat Negara ini keluarlah maka dilaga2kan antara Melayu dengan Cina dan India dan apa yang lebih sedihnya, dia melagakan Melayu dengan Melayu demi untuk kedudukandan popularitinya.

Semoga Allah menyelamatkan negara kita yang dicintai. Terima Kasih kepada Saudara yang sudi berkunjung disini.

Ahmad A Talib said...

Sdra TPJ,

MCA boleh mintak apa saje tapi tak perlu dilayan. Dan PM dah pun sambut permintaan MCA itu dgn jawapan yang pendek dan mudah - NO!

TPJ said...

Salam Dato',

Nah, kita sudah lihat bagaimana BN yang dipimpin oleh Presiden UMNO iaitu Perdana Menteri, begitu bermurah hati untuk menamakan seorang dari MIC untuk menjadi calon di Bukit Selambau diatas sifat setiakawan walaupun kawasan itu adalah kawasan majoriti Melayu. Namun demikian, sudahlah mereka gagal lagi untuk memenangi hati orang India, ada pula ura-ura MIC nak keluar dari BN kerana tidak puas hati dengan pembahagian jawatan didalam kabinet.

Saya mungkin sedikit beremosi tetapi jika boleh saya nasihatkan kepada PM jika ianya benar nanti, terima sahaja permintaan mereka untuk keluar dan lantik seorang Melayu untuk menjaga hal ehwal kaum India dalam Kabinet buat sementara. Insha'Allah, saya rasa kita bersifat lebih adil dan boleh berkhidmat dengan lebih baik dari Presidennya sendiri terhadap bangsanya itu. Hakikatnya, orang India sudah tidak mahu Samy Vellu lagi.

Tentang tuntutan MCA itu, yang sebenarnya ianya tugas Pemuda UMNOlah untuk menjawab dengan lantang tanpa PM perlupun melayan dengan perkataan "NO!".

Walaubagaimanapun, kami sedar bahawa Mohd Najib Tun Abdul Razak tidak akan melayan mereka sebagaimana pemimpin yang sebelumnya. Insha'Allah, tidak akan ada yang berani menghantar memorandum tanpa tindakbalas yang sewajarnya.

yangmembaca said...

Orang Melayu perlu bersatu. Itu sahaja. Di antara Melayu, persamaan kita adalah bangsa dan agama. Golongan Melayu liberal ini, secara amnya lebih bersama sama dengan rakan mereka yang berlainan bangsa dan berlainan agama daripada rakan mereka yang sama bangsa dan sama agama. Saya satuju banyakkan dokumentari dokumentari sejarah untuk menyedarkan kembali mereka.Bagaimanapun dokumentari itu mestilah menarik dan tidak terlampu teknikal dan rigid seperti belajar di sekolah. Kerana golongan ini selalunya golongan muda. Dan golongan muda zaman sekarang ini kebanyakkan hanya suka benda yang seronok. Termasuk berteriak-teriak di tengah jalan juga.

Manakala mereka yang bersama sama dengan rakannya yang hanya seagama dengan mereka memandang bahawa UMNO hanya meperjuangkan bangsa dan memperlekehkan agama hanya kerana Malaysia tidak mengamalkan hukum Islam sepenuhnya. Mereka golongan ini patut disedarkan bahawa UMNO juga memperjuangkan agama. Bukan sahaja bangsa. Sedarkan penyokong penyokong PAS bahawa UMNO memperjuangkan agama DAN bangsa. Bangsa melayu itu secara keseluruhannya beragama Islam. Mereka berpendapat dengan di bawah satu payung iaitu agama (bukan bangsa), tiada persengketaan dan hidup aman damai. Akan tetapi mereka tidak sedar bahawa di dalam negara Islam juga mempunyai musuh bukan Islam. Realitinya sekarang, ada banyak orang Islam sendiri menyokong orang bukan Islam daripada menyokong saudara Islamnya sendiri. Sungguh tidak logic. Dahlah tak se-agama. Tak sebangsa pulak tu.

Untuk mesatupadukan orang Melayu, kelompok kelompok Melayu ini perlu disedarkan dengan cara yang berlainan kerana fikiran mereka berbeza, matlamat juga berbeza. Tetapi mereka tidak juga juga sedar yang di akhirnya, yang ruginya adalah orang mereka yang semuanya adalah seagama mereka sendiri. Mereka lebih mementingkan perbezaan daripada persamaan.

BoyHjJamil said...

Salam TPJ, secara berhemahnya, saya berpendapat sekiranya MCA dan MIC ini ada rasa segan dan malu pada diri sendiri dan pada jiran2.. dan sekiranya masih ada pita pengukur untuk mereka ukur baju di badan sendiri, saya rasa mereka tidak akan tergamak untuk meminta itu dan ini...

Tidak perlulah lagi kita flashback statistik PRU12 yang lalu, cukuplah dirumuskan yg MCA dan MIC tidak langsung perform, dan usaha UMNO untuk reform harus juga diperpanjangkan kepada parti komponen yang dua ini..

MCA - Muhasabahlah diri wahai pemimpin MCA, isu skandal dvd dan percakaran sesama pemimpin atasan yg berlaku sebenarnya harus mereka tangani dahulu dan jangan sibuk untuk menagih benda yg bukan2.. Untuk mendapatkan sokongan dan mandat daripada bangsa Cina pun masih terkial2, itupun masih beriya2 untuk melobi jawatan no 2 terpenting negara? Come on.. kalau Hishammuddin Hussein bolehlah anda kotak katikkan wahai Ong Tee Kiat..

MIC - Seakan babak dalam filem Tamil, Hero kalah dulu.. tapi Hero MIC asyik2 kalah je.. sampai bila nak jadi begini? apa salah dan silapnya? Salah Calon kah? atau tak cukup bakat memimpin di kalangan ahli2 MIC? Jawapannya amat mudah, iaitu Presidennya iaitu Samy Vellu.. Ahli2 MIC yang sudah jemu dan jelak, sudah lama menginginkan angin perubahan dan nafas baru dalam kepimpinan parti mereka.. Tak ada jalan lain yang boleh menyelamatkan MIC selain daripada menendang Samy Vellu keluar.. Persoalan ini nampak mudah, namun sekiranya MIC ingin mendapatkan kepercayaan dan undi daripada bangsa mereka.. lebih baik korbankan seseorang daripada mengorbankan berjuta2 rakyat India miskin yang lain... Saya yakin sekiranya tampuk baru kepimpinan MIC mengambil alih parti ini, banyak perubahan yang boleh dilakukan.. Ini kerana banyak pemimpin2 India yg berbakat telah "dikorbankan" perjuangan mereka oleh Samy Vellu.. Contohnya Datuk S Subramaniam yang bukan sahaja mempunyai bakat memimpin yang tinggi malah ketrampilan dan karisma yang lebih menonjol berbanding presiden sedia ada..

Kita sudah kesuntukan masa menjelang PRU13, jika hanya UMNO sahaja yg reform, tanpa MCA dan MIC turut mengikut jejak langkah UMNO, nescaya senarionya akan lebih parah.. Jika hanya mengharapkan undi Melayu yang semakin cenderung kepada UMNO, nampak gayanya... bendera dacing biru seharusnya ditukarkan sahaja peranannya kepada bendera merah putih berlogokan keris keramat UMNO pada PRU13 nanti.. Jika benar MIC dan MCA masih berkeras kepala dan masih hendak menekan kepimpinan tertinggi kerajaan dengan tuntutan yang bukan2, saya halalkan dan relakan mereka untuk memohon diri untuk keluar sahaja dari BN kerana sudah nyata dan jelas, perpaduan yg suatu masa dahulu cukup utuh di dalam BARISAN NASIONAL sudah tidak wujud lagi kerana masing2 terlalu mementingkan survival bangsa daripada "championing the right of all races" yg sepatutnya menjadi tunjang utama dalam persepakatan dan musyawarah BN..